събота, 27 октомври 2007 г.

Микродермабразио - Част 1


Или какво знаем за кожата си...

Микродермабразиото е процедура, която се използва вече повече от половин век - всъщност едва през последното десетилетие прескача границите на Холивуд, а напоследък придоби широка популярност сред естетичните клиники и козметичните салони и тук в България. Прокламира се като 'инстантен фейслифт' и като алтернатива на интервенциите със скалпел или ботокс и на химическия пилинг.

В основите на проблема

Да, проблема, защото микродермабразиото не се използва само за освежаване на кожата. То може да бъде козметична процедура, ако имаме за цел да разрешим козметични проблеми, но е по-добре да се гледа на микродермабразиото като на лечение. Прилага се при:
- неравна, грапава и мазна кожа
- пигментации и възрастови петна по ръцете и лицето
- стрии
- срещу образуванията ‘пачи крак’
- за свиване на разширени пори
- за подобрение на повредената от слънце кожа
- за подобряване вида на загрубялата и повредена кожа
- за изсветляване на кожата
- за себерегулиране на склонната към акне кожа
- третиране на белези от акне
- третиране на белези от операции
- третиране на комбинирани белези
- третиране на фини бръчици около очите и устата
- забавя стареенето на кожата
- кожно – обновяване
- за подобряване кожният тонус
- за частично ексфолиране кожата на тялото

Както личи от горния списък, проблемът е в това, което виждаме на повърхностния слой на кожата и не ни харесва или проблемът е на роговия слой на кожата.

Според някои от сайтовете, които посетих, за да си направя проучването за тази статия, методът микродермабразио е измислен от италиански дерматолог, който видял къща, която се почиствала с пясъчна струя и си помислил, че може да направи същото, премахвайки мъртвите клетки на кожата. Според други пък,

измислила го е баба ми,

която веднъж седмично екфолираше лицето си със сода за хляб. Истината е, че и двете твърдения са верни и това най-лесно се вижда от снимката, на която попаднах на този сайт.Нашата кожа се състои от два основни слоя – епидермис и дерма.
Дерма (dermis) или същинска кожа се нарича слоят кожа под епидермиса, който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Дермата е здраво свързана с епидермиса чрез базална мембрана. В нея има много нервни окончания, които осигуряват усещанията за допир и топлина. Дермата съдържа космени торбички, потни жлези, мастни жлези, апокринни жлези и кръвоносни съдове. Кръвоносните съдове в дермата осигуряват храненето и изхвърлянето на отпадъците на клетките, както на дермата, така и на основния слой на епидермиса.
Епидермисът не съдържа кръвоносни съдове и се храни чрез дифузия от дермата. Дели се на няколко слоя, чиито клетки се образуват чрез митоза (деление) в най-вътрешните слоеве. Те се придвижват нагоре по слоевете, променяйки формата и състава си, като се диференцират и се пълнят с кератин. Накрая достигат до най-горния слой, наречен „рогов слой“ (stratum corneum - стратум корнеум) и се олющват. Този процес се нарича „кератинизация“ и продължава седмици. Най-външния слой на епидермиса се състои от 25 до 30 пласта мъртви клетки – бариерата за външните влияния. Той пропуска много малки молекули да проникнат навътре в епидермиса и дермата. Когато слагаме кремове и лосиони по лицето и тялото си, много малка част от течността попива през този слой. Затова обновяването на тези 25-30 пласта е много важно за вида на кожата. Колкото по-добре съумяваме да се освобождаваме от тези мъртви клетки, толкова повече ще ‘принуждаваме’ базалният слой на кожата да регенерира нови клетки. И колкото повече се лишаваме от мъртвите клетки, толкова по-силен е ефекта от всичката козметика, която ползваме като грижа за кожата си. Това и правеше баба ми, втривайки содата за хляб по лицето си, това правят и ексфолиантите. Посредством фини абразивни частици се раздира горния слой на епидермиса с цел той да се обнови.

Но не това е прочутата процедура микродермабразио. Всъщност е доста по-сложно. Процедурата се прилага в специализирани дерматологични или хирургични кабинети и козметични или спа салони посредством сложна апаратура. Тя на практика представлява един вид механичен пилинг на кожата, чрез който роговия слой частично или изцяло се премахва. В това е тайната на ефекта - фините бръчки и малките недостатъци, преди да станат големи такива, са ограничени именно там. При различните методи на този механичен пилинг се използват фини струи от кристални цинкови или алуминиеви оксиди, органични частици – сода за хляб, царевични гранули или стрити бадемови черупки, стъклени песъчинки или грапави повърхности. През последните години дермабразиото се развива доста бързо и иновациите в тези методики не са една и две и включват и домашни системи и комплекти за микродермабразио, но по отношение на професионалните апарати най-популярни са апаратите за кристално микродермабразио и апаратите за диамантено микродермабразио.

Очаквайте скоро продълженията на тази статия в три части:

Бръчките не са колкото пясъка в морето - CRYSTAL MICRODERMABRASION
Диамантът – най-добрия приятел на жената - DIAMOND MICRODERMABRASION
Домашно Микродермабразио - Micro-dermabrasion Kit Oriflame.

0 коментара on "Микродермабразио - Част 1"

Followers

 

OMEGAzine
Онлайн Списание
Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Distributed by Blogger Templates